Το ταξίδι της λέξης – Το ρήμα Οἶδα

Στην καθημερινή μας ομιλία

Το ρήμα οἶδα το χρησιμοποιούμε καθημερινά στον λόγο μας. Οι λέξεις “Είδηση, Συνείδηση, Ιστορία” προέρχονται από τα διαφορετικά του θέματα. Πρόκειται γραμματικά για τον παρακείμενο του ρήματος “Εἴδω”, ο οποίος στη συνέχεια επικράτησε με τη σημασία ενεστώτα.

Read More

Το είδος του αφηγητή

Το είδος του αφηγητή σε ένα λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη αφηγηματική τεχνική. Πρόκειται για την επιλογή του λογοτέχνη που καθορίζει την εστίαση, τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί η αφήγηση. Με τη συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας οι μαθητές καλούνται να αναγνωρίσουν το είδος του αφηγητή. 

Read More

Ο αρχαϊκός κόσμος και το haiku

Ο Αρχαϊκός κόσμος και το haiku, ένας κόσμος πολύ πιο σύνθετος από όσο νομίζουμε.
Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης με τον δυϊσμόκαι την αρχή της ταυτότητας βοήθησαν να απλοποιηθεί μια πραγματικότητα χαοτική και σύνθετη, στο πλαίσιο της οποίας τα πάντα συμβιώνουν και αλληλοδιαπλέκονται σε ένα αιώνιο παρόν.

Read More

Φροντιστήριο Ανθρωπιστικής και Έκθεσης

Το Φροντιστήριο Ανθρωπιστικής και Έκθεσης Φιλολογικό βρίσκεται στο κέντρο του Κορυδαλλού και είναι Eξειδικευμένο στην Κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Επίσης, ως Γλωσσικό Φροντιστήριο είναι η καλύτερη επιλογή για το μάθημα της Έκθεσης σε όλες τις τάξεις και Κατευθύνσεις.

Read More

Το Πρόγραμμα Σπουδών στη Γ’ Ανθρωπιστική

Το Πρόγραμμα Σπουδών στη Γ’ Ανθρωπιστική είναι σχεδιασμένο, ώστε να προσφέρει αποδοτικότητα και ουσιαστική βελτίωση στα σημεία που είναι αναγκαίο να εστιάσουμε για την επιτυχία μας στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Read More

Διαδικτυακά Τμήματα Α’, Β’, Γ’ Λυκείου

Διαδικτυακά Τμήματα Α’, Β’, Γ’ Λυκείου

Στο Φιλολογικό λειτουργούν τμήματα που απευθύνονται σε όσες μαθήτριες και μαθητές δεν βρίσκονται κοντά στην περιοχή μας και επιθυμούν να συμμετάσχουν στα εξειδικευμένα προγράμματα Σπουδών του Φροντιστηρίου μας. Τα μαθήματα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και προσφέρονται μέσω της ψηφιακής μας πλατφόρμας.

Read More

Εξειδικευμένα Τμήματα Β’ Ανθρωπιστικής

Εξειδικευμένα Τμήματα Β’ Ανθρωπιστικής δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές μας να προετοιμαστούν σωστά και έξυπνα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου. Η στόχευσή μας είναι αφενός οι μάθήτριες και οι μαθητές μας να καλύψουν τα όποια κενά (κατανόησης και μελέτης)  αισθάνονται ότι έχουν και αφετέρου να αποκτήσουν μια στέρεη γνωστική βάση για τη Γ’ Λυκείου.

Read More

Επιτυχόντες 2022

Πολλά μπράβο σε όλα τα παιδιά μας!

 

Επιτυχόντες 2022, επιλέξαμε ένα χάρτινο καραβάκι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νεκταρία, Γεωργία, Κατερίνα, Στεφανία Συκουτρή, Σταύρο, Στεφανία Νίκα, Βικτωρία, Γεράσιμε, Άρη, Διονύση, Κώστα, Μαρία, Αντωνία

 

Σας ευχόμαστε μια υπέροχη φοιτητική ζωή!

 

 

Έκθεση για το Γυμνάσιο
Έκθεση για το Γυμνάσιο – Βάση επιτυχίας

 

Έκθεση για το Γυμνάσιο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό και απαιτητικό μάθημα. Η ικανότητα παραγωγής γραπτού λόγου επηρεάζει όλα τα γνωστικά πεδία και αποτελεί τη βάση για την επιτυχία του μαθητή. Η βελτίωσή μας, όταν παράγουμε σωστό λόγο βοηθά να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας.

 

Έκθεση για το Γυμνάσιο - Επιλέξαμε το σκίτσο μιας γυναίκας που γράφει.

 

 

Η βελτίωσή μας στον Γραπτό Λόγο έρχεται – πολύ απλά – γράφοντας. Στο  Φιλολογικό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, της αυτενέργειας και κυρίως στη δυνατότητα των μαθητών μας να εκφράζονται σωστά και αποτελεσματικά μέσα από τα κείμενά τους.

 

 

Η διαφοροποίηση

 

Οι μαθητές του Γυμνασίου καλούνται να αντιμετωπίσουν διαφορετικού είδους κείμενα από αυτά που είχαν συνηθίσει στα προηγούμενα σχολικά τους χρόνια. Απομακρυνόμαστε σταδιακά από την περιγραφή και στρεφόμαστε στην πύκνωση και την ανάλυση εννοιών. Το Φιλολογικό έρχεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια των παιδιών να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

 

 

Έκθεση για το Γυμνάσιο, τα τμήματα

 

Ειδικά τμήματα έκθεσης λειτουργούν για όλες τις τάξεις με βασικό χαρακτηριστικό, πέραν της διδασκαλίας από δύο διδάσκοντες, τη διαδικασία της ίδιας της γραφής, που πραγματοποιείται στον χώρο του Φροντιστηρίου.

Η εξειδίκευση μας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στο γνωστικό αντικείμενο. Η διδασκαλία της Έκθεσης στο Φιλολογικό χαρακτηρίζεται από τη συνεχή πρακτική. Η βελτίωση στον γραπτό λόγο μπορεί να έρθει μόνο γράφοντας.

Το πρώτο μας μέλημα είναι η εξοικείωση των μαθητών με τη διαδικασία της γραφής. Είναι γεγονός ότι για τους τωρινούς μαθητές, οι οποίοι είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία, η γραφή παρουσιάζει συχνά δυσκολίες.

Η βάση του Προγράμματος Σπουδών είναι ακριβώς αυτή η εξοικείωση και η βελτίωση στον γραπτό λόγο. Αυτή η βελτίωση δεν αφορά μόνο το μάθημα της Έκθεσης. Θα λέγαμε ότι επηρεάζει και μη γλωσσικά μαθήματα. Όταν – μέσω της Έκθεσης – μαθαίνουμε να οργανώνουμε τη σκέψη μας, αυτό θα βελτιώσει την εικόνα του κάθε γραπτού μας.

 

Το πλαίσιο της διδασκαλίας

Υπηρετώντας αυτή τη φιλοσοφία έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε:

  • Ολιγομελή και ομοιογενή τμήματα ( 3 – 6 ατόμων)
  • Συνεχή βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών μας – Εξοικείωση με τη διαδικασία της παραγωγής λόγου
  • Εβδομαδιαίο κριτήριο αξιολόγησης στο μάθημα της Έκθεσης, το οποίο γράφεται υποχρεωτικά στο χώρο του Φροντιστηρίου.
  • Διόρθωση και επιμέλεια του γραπτού κειμένου των μαθητών μας και από τους δύο διδάσκοντες του μαθήματος.
  • Εξατομικευμένη βοήθεια για τον κάθε μαθητή μας, ανάλογα με τις δικές του ανάγκες και τους δικούς του στόχους, όσον αφορά το μάθημα.

 

 

Η περίοδος της Θερινής Προετοιμασίας

 

Για τα παιδιά που επιθυμούν να βελτιώσουν τις Γλωσσικές τους δεξιότητες υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα σπουδών για 4 εβδομάδες, αμέσως μετά το πέρας των ενδοσχολικών τους εξετάσεων.

Στόχος μας είναι μέσα από την πρακτική, τις γλωσσικές ασκήσεις, την καθοδήγηση στα βήματα που απαιτούνται για την παραγωγή λόγου, η βελτίωση αλλά και η εξοικείωση με τη διαδικασία του γραπτού λόγου.

Ταυτόχρονα επιδιώκουμε και αυτό είναι το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν τη δυνατότητα να παράξουν σωστό γραπτό λόγο, κάτι που τους δίνει το κίνητρο να συνεχίσουν την προσπάθεια και να βελτιώνονται.

Διαδικτυακά Τμήματα Θερινής Προετοιμασίας Έκθεσης

Για τη σωστή προετοιμασία στο μάθημα της Έκθεσης ξεκινάμε τη θερινή μας προετοιμασία στις 14 Ιουνίου. Το πρόγραμμα σπουδών για τη Γ’ Λυκείου ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου. Το χειμερινό μας πρόγραμμα ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Τα διαδικτυακά τμήματα απευθύνονται στις μαθήτριες και τους μαθητές όλων των Κατευθύνσεων από όλα τα μέρη της Ελλάδος, οι οποίοι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας και την ποιότητα και αποτελεσματικότητα που μπορεί να προσφέρει το εξατομικευμένο Πρόγραμμα Σπουδών του Φιλολογικού.

Για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στη Β’ Λυκείου το θερινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου και τα μαθήματα για τη χειμερινή περίοδο ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου. Τα τμήματα – τόσο για τη Β’ όσο και για τη Γ’ Λυκειου – συγκροτούνται με βάση το επίπεδο, τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των μαθητών.

 

Διαδικτυακά Τμήματα Έκθεσης Θερινή Προετοιμασία

 

Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Φιλολογικού, ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τον τρόπο διδασκαλίας, διόρθωσης και εξέτασης του μαθήματος.