Σημείο Συνάντησης

Το Φροντιστήριό μας , το οποίο εδρεύει στον Κορυδαλλό είναι και σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους που αγαπούν τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και την Τέχνη. Κατά τη διάρκεια του έτους διοργανώνουμε Σεμινάρια που απευθύνονται σε κάθε ηλικία και άπτονται των ενδιαφερόντων μας. Ποίηση, Φιλοσοφία, Θέατρο, Μουσική, Κινηματογράφος, Σύγχρονες Τεχνικές Γραφής και Έκφρασης.

Εξειδικευμένα Σεμινάρια 

Κορυδαλλός Εξειδικευμένα Σεμινάρια Διδασκαλίας στο Φιλολογικό Φροντιστήριο για Φιλολόγους και Φοιτητές Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Παράλληλα παρέχονται και πιο Εξειδικευμένα Σεμινάρια που απευθύνονται σε φιλολόγους και φοιτητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Με την ολοκλήρωση των Σεμιναρίων παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Για τη φετινή χρονιά έχουν προγραμματιστεί:

Το εικαστικό στο haiku:

Μια προσέγγιση της ποίησης του Zen και της Τέχνης της φωτογραφίας στη Δύση. Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι; Στο Σεμινάριο μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε και ένα ταξίδι στη Φιλοσοφία και την Τέχνη της Ιαπωνίας. Η κουλτούρα που γέννησε αυτή την Ποίηση παραμένει μυστηριακή και άγνωστη για εμάς.

Εισαγωγικό σεμινάριο στους μύθους του Πλάτωνα:

Με οδηγό μας την αλληγορία του σπηλαίου, τον μύθο της Ατλαντίδας και την προσφορά του Προμηθέα εστιάζουμε στη λειτουργία του μύθου στη σκέψη του Πλάτωνα . Ταυτόχρονα προσεγγίζουμε το ιστορικό πλαίσιο της πόλεως – κράτους και της σοφιστικής κίνησης μέσα στα οποία γεννήθηκαν αυτά τα έργα.

Rene Girard: Οι φλόγες της ζηλοτυπίας .

Ένα ταξίδι στη γένεση και την εξέλιξη της επιθυμίας μέσα από έργα του Shakespeare, όπως τα προσεγγίζει ο Φιλόσοφος και Ανθρωπολόγος René Girard.  Με συνοδό τα ίδια τα κείμενα του μεγάλου Άγγλου δραματουργού, ο Girard προτείνει μια ανάγνωση, η οποία επιδιώκει να φωτίσει τη Φύση της Επιθυμίας. Εμείς προσεγγίζουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σκέψη του, παρουσιάζοντας και τα αδύναμα σημεία της Μιμητικής Θεωρίας.  (Γένεση της επιθυμίας, Αναμόχλευση των Παθών, Κύκλος της Βίας, ο Φαρμακός)

Οι γυναικείες μορφές στην Οδύσσεια:  

( Ο μύθος ιδωμένος μέσα από τα μάτια της Καλυψούς, της Κίρκης , της Ναυσικάς και της Πηνελόπης ) Είναι οι άνδρες οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτού του υπέροχου Ναυτικού Παραμυθιού; Οι γυναίκες είναι μόνο παρουσίες που προωθούν τον Μύθο ή μήπως είναι ο ίδιος ο Μύθος;

Προσωκρατική σκέψη: Γοητευτική και πολύσημη: 

Η Προσωκρατική σκέψη ασκεί ιδιαίτερη γοητεία και είναι επίκαιρη, όσο ποτέ σε μια εποχή που η αβεβαιότητα και η πολυπλοκότητα είναι αντικείμενο της φιλοσοφικής και επιστημονικής έρευνας. Ερχόμαστε σε επαφή με τα αποσπάσματα των Προσωκρατικών και επιδιώκουμε να ανιχνεύσουμε τα σημάδια της σκέψης τους στη μεταγενέστερη τους σκέψη.  Εισαγωγικά, μπορείτε να διαβάσετε και τα κείμενά μας για τον Θαλή, τον Αναξίμαδρο, τον Αναξιμένη και τον Ξενοφάνη.

Η Λακανική ματιά

Μια προσέγγιση στη σκέψη του Γάλλου ψυχαναλυτή Jacques Lacan. Θα δούμε κάποιους βασικούς όρους της Λακανικής θεωρίας και πρακτικής. Το πως διάβασε τον Freud και πως η σκέψη του εξέλιξε το δομισμό και τα πορίσματα της Γλωσσολογίας. Κυρίως, θα σταθούμε στην ανάγνωση των λογοτεχνικών κειμένων. Την Αντιγόνη του Σοφοκλή και το κλεμμένο γράμμα του Poe. Ο Freud εστίασε στη μορφή του Οιδίποδα, ο Lacan  στην Αντιγόνη.

Διδάσκοντας άγνωστο στην Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Β’ και Γ’ Λυκείου:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλολόγους και φοιτητές Φιλοσοφικής. Πέρα από τη θεωρία επικεντρωνόμαστε σε όσα πραγματικά  συναντούμε στις αίθουσες διδασκαλίας. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους μαθητές μας να ξεπεράσουν καταρχάς το φόβο του μαθήματος και στη συνέχεια να έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

Πιστοποίηση

Για όλα τα Σεμινάρια χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης.