Τα Μονοπάτια των Τραγουδιών του Bruce Chatwin

Το Φιλολογικό προτείνει να διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι “Τα Μονοπάτια των Τραγουδιών”, ένα γοητευτικό ανάγνωσμα από τον Βρετανό συγγραφέα Bruce Chatwin. Ο σπουδαίος ταξιδευτής και λογοτέχνης μας μεταφέρει στην καρδιά της Αυστραλίας. Η έρευνά του αφορά τα αόρατα – για τον Δυτικό άνθρωπο – μονοπάτια που συγκροτούν ένα περίπλοκο σύστημα πολιτισμού, παράδοσης και ζωής.

 

Τα Μονοπάτια των Τραγουδιών του Bruce Chatwin: Επιλέξαμε πίνακα Αβορίγινα καλλιτέχνη που απεικονίζει χάρτη με τα μονοπάτια των τραγουδιών.

 

Ο Κοσμογονικός Μύθος

Στο Alice Springs ο Chatwin θα συναντήσει τον Arkady Volchok. Οι Αβορίγινες, εξηγεί ο Arkady, έχουν τους δικούς τους κοσμογονικούς μύθους. Σε αυτούς πρωταγωνιστές είναι θρυλικές τοτεμικές υπάρξεις, οι οποίες λειτουργούν ως μυθικοί πρόγονοι και δημιουργοί του κόσμου. Αυτές οι υπάρξεις διασχίζουν το εσωτερικό της χώρας. Καθώς περπατούν, τραγουδούν δίνοντας ονόματα σε ό,τι συναντούν και με αυτόν τον τρόπο μέσα από το τραγούδι τους ο κόσμος αναδύεται και γίνεται υπαρκτός.

 

Η βασική σύγκρουση

Η πλοκή του μυθιστορήματος που ταυτόχρονα είναι και ένα ταξιδιωτικό χρονικό αλλά και μια φιλοσοφική αναζήτηση έχει ως έναν από τους άξονές της τη σύγκρουση ανάμεσα στον Δυτικό τρόπο σκέψης και αυτόν των γηγενών. Για την εταιρεία σιδηροδρόμων ο τόπος είναι απλά προς εκμετάλλευση, δεν έχει καμία ιερότητα. Για τους ντόπιους το κάθε βουνό, το κάθε δέντρο είναι ιερό. Αναδύθηκε μέσα από το τραγούδισμα.

 

Τα ερωτήματα και οι προεκτάσεις

Οι προεκτάσεις είναι πολλές…η δύναμη του λόγου, η δυναμική της κίνησης, το τραγούδισμα και το πρώτο τραγούδι, το νανούρισμα. Από την εποχή που το βιβλίο γράφτηκε η επιστήμη της κοινωνικής ανθρωπολογίας μας έχει προσφέρει νέες δυνατότητες κατανόησης ενός κόσμου περίπλοκου και γοητευτικού.

Το βάθος του βιβλίου το διατρέχουν τα βασικά ερωτήματα που οδηγούσαν τη σκέψη του Chatwin: “Γιατί ο άνθρωπος είναι το πλέον ανικανοποίητο από όλα τα πλάσματα; Γιατί είναι το μόνο νευρωτικό; Πώς προκύπτει και οι περιπλανώμενοι συλλαμβάνουν τον κόσμο ως τέλειο ενώ οι έχοντες μόνιμη εγκατάσταση παλεύουν διαρκώς να τον αλλάξουν; Τι είναι αυτό που κάνει όλες τις μεγάλες πνευματικές παραδόσεις να εστιάζουν στην έννοια του δρόμου και του ταξιδιού, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά;

Κάποτε ο Πασκάλ έγραψε ότι τα προβλήματα του ανθρώπου ξεκινούν από την αδυναμία του (αδυναμία της φύσης του, εγγενής) να μείνει κλεισμένος και ήσυχος στο δωμάτιό του.

Διαβάζοντας τον Chatwin ίσως σκεφτούμε πως αυτό που εμείς θεωρούμε φυσιολογικό τρόπο ζωής, ίσως να είναι ό,τι πιο μακρινό στη φύση του ανθρώπου.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Χατζηνικολή και σε μετάφραση της Σοφίας Φιλέρη.