Συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας
Η συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στις Πανελλαδικές εξετάσεις του ΕΠΑΛ, θα εφαρμοστεί από τις εξετάσεις του σχολικού έτους 2019 – 2020 και στο γενικό λύκειο. Να σημειώσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο εξετάζονται οι μαθητές εδώ και χρόνια στις Παγκύπριες εξετάσεις. Το Φιλολογικό, όπως είναι ευνόητο, είναι ένα φροντιστήριο που η βάση του προγράμματος Σπουδών του είναι το μάθημα της Έκθεσης, με άλλα λόγια η βελτίωση των μαθητών του στην παραγωγή γραπτού λόγου.
Η θέση μας για τη συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας
Τα όρια ανάμεσα στα κείμενα δεν είναι πάντα σαφή και ευδιάκριτα. Ένα δοκίμιο είναι ένα κείμενο που πολύ συχνά χαρακτηρίζεται από λογοτεχνικές αρετές. Φυσικά, και το αντίστροφο συμβαίνει. Ας σκεφτούμε το αριστουργηματικό αφήγημα του Γιώργου Ιωάννου “Μες τους προσφυγικούς συνοικισμούς”. Το δοκίμιο, η λογοτεχνία, ο ελεύθερος συνειρμός, η κοινωνική κριτική, όλα συνυφαίνονται στις σελίδες του αφηγήματος.
Αυτή είναι και η τάση της σύγχρονης κειμενικής θεωρίας. Τα κείμενα είναι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι αλληλεπιδρούν με τον αναγνώστη. Θεωρούμε λοιπόν, ότι η συνεξέταση Έκθεσης και Λογοτεχνίας αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα. Επιτρέπει την ευρύτερη κατανόηση τόσο των ατομικών, όσο και των πολύπλοκων κοινωνικών φαινομένων. Αυτό δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διδασκαλία. Αναπτύσσονται διαφορετικές δεξιότητες και ο μαθητής μπορεί να ξεδιπλώσει τη φαντασία και την ευαισθησία του.
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Φιλολογικού
Στο Φιλολογικό το μάθημα της έκθεσης πλέον συνδιδάσκεται από τη Β’ Λυκείου με το μάθημα της λογοτεχνίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές εξοικειώνονται να προσεγγίζουν ένα θέμα έχοντας ως βάση από τη μια ένα κείμενο μη λογοτεχνικό και από την άλλη ένα κείμενο λογοτεχνικό. Έτσι, για παράδειγμα, σε μια διδακτική ενότητα που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προσεγγίσουμε το θέμα μέσα από ένα άρθρο ή ένα δοκίμιο και στη συνέχεια θα βρούμε τους τρόπους που το ίδιο θέμα θίγεται σε ένα μικρό πεζό ή ένα ποίημα.
Η θεματική βάση που είναι κοινή βοηθά να κατανοήσουμε ότι ένα θέμα μπορούμε να το προσεγγίσουμε από διαφορετικές σκοπιές και με διαφορετικούς τρόπους. Αναπτύσσεται η κριτική ικανότητα και η οξυδέρκεια. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται και η πλευρά του λόγου, ως τέχνη.
Το μάθημα διδάσκεται σε όλες τις τάξεις από δυο διδάσκοντες, σε διαφορετικές μέρες της εβδομάδας. Το εβδομαδιαίο κριτήριο γράφεται στον χώρο του Φροντιστηρίου. Με αυτόν τον τρόπο γράφουμε κάθε εβδομάδα σε καθορισμένη ώρα.
Τμήματα Έκθεσης για όλες τις Τάξεις και Κατευθύνσεις
Το μάθημα της Έκθεσης διδάσκεται σε όλες τις τάξεις και κατευθύνσεις. Υπάρχει η δυνατότητα της εξατομικευμένης βοήθειας ανάλογα με το επίπεδο και τις δεξιότητες κάθε παιδιού.