Θερινή Προετοιμασία Α’ προς Β’ Λυκείου 2022

Για τις μαθήτριες και τους μαθητές που τελείωσαν την Α΄Λυκείου και θα ακολουθήσουν την Κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών η Θερινή προετοιμασία ξεκινά στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου. Συνολικά είναι πέντε εβδομάδες μαθημάτων στα γνωστικά αντικείμενα των Αρχαίων Ελληνικών, των Λατινικών και της Έκθεσης.

Τα τρίωρα κριτήρια στη διδαχθείσα ύλη των Θερινών θα διεξαχθούν την Τετάρτη 31 Αυγούστου, την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη και την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη.

 

Θερινή Προετοιμασία Α΄ προς Β' Ανθρωπιστική 2022

 

 

 

Ο Προγραμματισμός των Ωρών 

 

Αρχαία Ελληνικά 4 ώρες
Λατινικά 2 ώρες
Έκθεση 2 ώρες
Κριτήριο Έκθεσης 2 ώρες
Σύνολο Ωρών 10 ώρες

 

 

Το μάθημα της Έκθεσης (Γλώσσα)

 

Το σημαντικότερο μάθημα – και όχι μόνο στην Κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών – είναι το μάθημα της Γλώσσας, της Έκθεσης. Εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη δυσκολία των περισσοτέρων παιδιών, εκεί και τα περιθώρια βελτίωσης μέσα από συστηματική δουλειά είναι μεγάλα. Ο τρόπος με τον οποίο καταγράφουμε τις σκέψεις μας, η ικανότητα να εντάσσουμε τα γραφόμενα των κειμένων αναφοράς στην πρόθεση της γραφούσης ή του γράφοντος, η εστίαση στις τεχνικές που επηρεάζουν τον δέκτη είναι δεξιότητες που βοηθούν και στα υπόλοιπα γλωσσικά μαθήματα.

Στο Φιλολογικό γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση σε κάθε Γλωσσικό μάθημα είναι η τριβή με το αντικείμενο. Έτσι, πέραν της διδασκαλίας που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα γράφουμε κριτήριο αξιολόγησης κάθε εβδομάδα υποχρεωτικά στον χώρο του φροντιστηρίου. Το κριτήριο διορθώνεται με τη φιλοσοφία της επιμέλειας κειμένου από δυο διδάσκοντες. Είναι απαραίτητο να εστιάζουμε στις συγκεκριμένες δυνατότητες και αδυναμίες της κάθε μαθήτριας και του κάθε μαθητή.

Ως εξειδικευμένος Γλωσσικός οργανισμός έχουμε τη δυναμική να παράσχουμε αυτήν ακριβώς την εξατομικευμένη βοήθεια και υποστήριξη.

 

 

 

Η Τράπεζα Θεμάτων

 

 

Η εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων έχει αυξήσει τις απαιτήσεις σε όλα τα μαθήματα, ιδιαίτερα όμως στο Γλωσσικό μάθημα καθώς τα κείμενα αναφοράς είναι απαιτητικά. Είναι μια θετική εξέλιξη στο επίπεδο της καλλιέργειας τοσο της σκέψης όσο και του γλωσσικής ανάπτυξης των μαθητριών και μαθητών. Το Προγραμμα Σπουδών του Φιλολογικού είναι προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις εστιάζοντας παράλληλα στη συνεχή γλωσσική βελτίωση των μαθητών του.

 

 

 

Προετοιμασία Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών

 

 

Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Β’ Ανθρωπιστική προετοιμάζεται στην ύλη των τεσσάρων Πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Κατά τη διάρκεια της Θερινής προετοιμασίας δίνεται ιδιάιτερη έμφαση στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Τα παιδιά έχουν διδαχθεί στα τρία έτη του Γυμνασίου και στην Α’ Λυκείου πληθώρα φαινομένων στα Αρχαία Ελληνικά. Είναι σαφές, ωστόσο για εμάς που διδασκουμε το μάθημα ότι η κατανόηση δε συνάδει με τον όγκο των πληροφοριών. Με αυτό το σκεπτικό ξεκινούμε τη διδασκαλία από τα βασικά (το τι μπορεί να είναι η δασεία, για παράδειγμα, και τι ρόλο εξυπηρετεί).

Τα Αρχαία Ελληνικά, όπως και τα Λατινικά είναι γλώσσες αρχαικές, σύνθετες στη δομή τους, η οποία, όταν εξηγηθεί και αφομοιωθεί, είναι προσπελάσιμη από τις μαθήτριες και τους μαθητές. Ταυτόχρονα η γνωριμία των παιδιών με τα Λατινικά πραγματοποιείται μέσα από δύο άξονες. Καταρχάς εστιάζουμε στο ετυμολογικό πλαίσιο, καθώς οι λέξεις που συναντάμε στα κείμενα και εν γένει στην Λατινική  μας είναι οικείες από τις κυρίαρχες Ευρωπαικές Γλώσσες. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη συσχέτιση των Λατινικών με τα Αρχαία Ελληνικά.

Υπάρχουν κοινά φαινόμενα στις δυο γλώσσες και είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να εντοπίζουμε, για παράδειγμα, τη χρήση της μετοχής στα Λατινικά κάνοντας αναγωγή και γράφοντας την αντίστοιχη πρόταση στα Αρχαία Ελληνικά.

 

 

 

Τα εξειδικευμένα διαδικτυακά τμήματα

 

Για τις μαθήτριες και τους μαθητές που επιλέγουν την διαδικτυακή εκπαίδευση λειτουργούν τμήματα αποκλειστικά διαδικτυακά που ακολουθούν το ίδιο Πρόγραμμα Σπουδών στο γνωστικο πεδίο. Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία μας, ώστε να ενημερωθείτε για τον τρόπο διδασκαλίας, την εξέταση και τις επαναλήψεις.