Εκπαιδευτικό υλικό Κοινωνιολογίας. Στη συγκεκριμένη σελίδα του Φροντιστηρίου μας αναρτώνται με τη μορφή ευρετηρίου τα κείμενα που αφορούν το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Πρόκειται για υλικό που δουλεύουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Επίσης αναρτώνται και κείμενα κοινωνικών επιστημόνων (ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών ανθρωπολόγων, πολιτικών επιστημόνων) και φιλοσόφων που κρίνουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν τις μαθήτριες και τους μαθητές τόσο της Γ’ Ανθρωπιστικής, όσο και της Β’ Ανθρωπιστικής που προετοιμάζονται από την αρχή του σχολικού έτους σε όλα τα μαθήματα της Γ’Λυκείου.

Στην συγκεκριμένη σελίδα του Φροντιστηρίου μας δημοσιεύουμε Εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα της Κοινωνιολογίας: Ως εικόνα επιλέξαμε μια αφηρημένη σύνθεση με έντονα πορτοκαλί, μπλε και μαύρα μοτίβα.

Τα κείμενα δημοσιεύονται με αντίστροφη σειρά, ώστε να είναι πιο εύκολο να ανατρέξει κανείς στις πιο πρόσφατες αναρτήσεις. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα αντίστοιχα ευρετήρια που αφορούν το μάθημα της Έκθεσης, των Αρχαίων Ελληνικών, των Λατινικών.

 

Η Κούραση, κείμενο του Jean Beaudrilliard: Το κείμενο του μεγάλου στοχαστή Jean Beaudrilliard μας δείχνει ανάγλυφα κάποιες από τις παθογένειες των σύγχρονων κοινωνιών.

Οι ιδεατοί τύποι στη σκέψη του Weber: Ο πρωτοπόρος Γερμανός κοινωνιολόγος μας πρόσφερε τους ιδεατούς τύπους ως εργαλεία ταξινόμησης και σύγκρισης διαφορετικών κοινωνικών δομών.

Μια άλλη ανάγνωση του ιδεατού (κατά Βέμπερ) τύπου της γραφειοκρατίας: Ο Φραντς Κάφκα παρουσιάζει μια εφιαλτική εικόνα σε αυτό το απόσπασμα από το αριστούργημά του “Η Δίκη”. Η απρόσωπη γραφειοκρατία συνθλίβει έστω και αν εκφέρεται μέσα από ανθρώπους. Είναι σαφές ότι ο ιδεατός τύπος κατά Βέμπερ είναι ένα μοντέλο ερμηνείας για τον κοινωνικό επιστήμονα, η πραγματικότητα όμως είναι πάντοτε πιο περίπλοκη και επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις.

Κοινωνικές θέσεις και κοινωνικοί ρόλοι: Στο συγκεκριμένο κείμενο διευκρινίζονται οι δύο έννοιες. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και η κριτική που έχει δεχθεί η συγκεκριμένη κοινωνιολογική προσέγγιση.

Ευπαθής ψυχο -σφαίρα: Ένα απόσπασμα από το κλασικό βιβλίο του Franco Berardi: Precarious Rhapsody. Semio-capitalism and the Pathologies of the Post-Alpha Generation. London: Autonomedia, 2009. Η μετάφραση είναι του κυρίου Θοδωρή Σάρα και το αναδημοσιεύουμε από εδώ.

Θανάσης Αλεξίου: Η κοινωνία, η κοινωνιολογία και οι κοινωνικές παραδοχές: Κείμενο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κυρίου Θανάση Αλεξίου. Πέρα από την ιστορική αναδρομή (μέσα από την οποία ερχόμαστε σε επαφή με τις κυρίαρχες θεωρητικές τάσεις της κοινωνιολογίας), κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να στεκόμαστε κριτικά απέναντι στην ίδια την επιστήμη.

Κοινωνικοποίηση: Εισαγωγικές σημειώσεις:  Μια πρώτη εισαγωγή στην έννοια της κοινωνικοποίησης. Διαδικασία διαρκής και πολυδυναμική ειδικά στη σημερινή εποχή που οι αλλαγές συντελούνται διαρκώς πιο γοργά.