Home » Τα Νέα μας » Πρόγραμμα Σπουδών » Πρόγραμμα Σπουδών » Γ’ Λυκείου Ανθρωπιστική

Το Πρόγραμμα Σπουδών στη Γ’ Ανθρωπιστική

 

Η Γ’ ΄Λυκείου είναι σίγουρα η πιο απαιτητική χρονιά. Με σεβασμό στη μαθήτρια και το μαθητή επικεντρωνόμαστε στο να τους βοηθήσουμε να πετύχουν τους στόχους τους. Το Πρόγραμμα Σπουδών στη Γ’ Ανθρωπιστική είναι σχεδιασμένο, ώστε να προσφέρει αποδοτικότητα και ουσιαστική βελτίωση.

 

Γ' Ανθρωπιστική - διαλέξαμε την εικόνα ενός δέντρου σχεδιασμένου με την τεχνική pointillisme για τη Γ' Ανθρωπιστική

Οι απαιτήσεις των Εξετάσεων

Η Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών απαιτεί συνδυασμό γνωστικών ικανοτήτων. Ειδικά στη Γ’ Ανθρωπιστική μας ζητείται και να αφομοιώσουμε πλήθος πληροφοριών, αλλά επίσης να έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε σε γραπτό ή προφορικό λόγο σε συνδυαστικές ερωτήσεις.

Τα Μαθήματα

 

Χαρακτηριστικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το μάθημα της Ιστορίας. Δεν αρκεί μόνο το εντατικό διάβασμα. Πρέπει να μπορούμε να αποτυπώσουμε τις γνώσεις μας συνδυαστικά και να αποδώσουμε το περιεχόμενο των παραθεμάτων.

Η Κοινωνιολογία, η οποία προστίθεται από το σχολικό έτος 2019 είναι και γλωσσικό μάθημα αλλά και θεωρητικό. Απαιτεί ικανότητα ανάλυσης, αφαιρετικής σκέψης και ταυτόχρονα δομή στο λόγο, ώστε να αποδοθούν οι σύνθετες έννοιες.

Στο Φιλολογικό φροντίζουμε ώστε οι μαθητές μας να έχουν έρθει σε επαφή με το μάθημα από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της Β’ Λυκείου.

Μπορείτε να ενημερωθείτε πιο αναλυτικά εδώ για το Πρόγραμμα Σπουδών της Β’ Λυκείου, στο οποίο και διδάσκονται από την αρχή της χρονιάς τα συγκεκριμένα μαθήματα.

Το μάθημα των Αρχαίων θεωρείται και είναι το δυσκολότερο. Αφενός έχουμε το πολύ απαιτητικό γνωστό ( Πλάτωνας, Αριστοτέλης), αφετέρου το άγνωστο κείμενο με την πληθώρα της ύλης. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα εδώ για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος.

 

Η Εξέταση και Αφομοίωση της Ύλης

 

Παράλληλα με τη διδασκαλία της οποίας το βασικό μέλημα είναι η αφομοίωση της ύλης, κάθε Σάββατο, από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου γράφουμε στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα διαγωνίσματα στα όσα διδάχτηκαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Με αυτόν τον τρόπο και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους γνωρίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται και δεν αφήνουν κενά στο διάβασμά τους.

Στη συνέχεια, με τα τρίωρα κριτήρια αξιολόγησης, εξοικειώνονται με τη μορφή που έχουν τα κριτήρια των Πανελληνίων. Αυτά τα κριτήρια προστίθενται στο πρόγραμμα, όταν πλέον οι μαθητές έχουν διδαχθεί ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα της ύλης.

 

 

Οι Κύκλοι Διαγωνισμάτων

 

Τα τρίωρα κριτήρια εντάσσονται στο Πρόγραμμα Σπουδών σε τρεις κύκλους. Τον χειμερινό, τον εαρινό και τα διαγωνίσματα προσομοίωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η συχνότητα των κριτηρίων και των γραπτών δοκιμασιών αυξάνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι λόγοι είναι οι εξής:

 

  • Οι μαθητές εξετάζονται γραπτά. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να είναι εξοικειωμένοι με τη μορφή των ερωτήσεων και της διαδικασίας.
  • Όσο καλά και εάν έχουμε διαβάσει και προετοιμαστεί, η αποτύπωση της σκέψης μας σε γραπτό λόγο απαιτεί εξάσκηση και ξεχωριστή προετοιμασία.
  • Φροντίζουμε επομένως, να υπάρχει πολύ συχνή πρακτική μέσα στην τάξη. Με αυτόν τον τρόπο και βελτιωνόμαστε στον τρόπο που απαντάμε και μαθαίνουμε να αποκωδικοποιούμε έμπρακτα τα ζητούμενα των ερωτήσεων.

 

 

Εξατομικευμένη βοήθεια

Εξατομικευμένη βοήθεια παρέχεται σε όλους τους μαθητές μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έχουμε να κάνουμε πέραν του γνωστικού αντικειμένου και με τη διαχείριση συνολικά αυτής της δύσκολης χρονιάς.

Η Έκθεση

Το πιο ρευστό μάθημα και ταυτόχρονα η βάση για τη μαθήτρια και το μαθητή της Κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών. Είναι δεδομένο ότι σε όλα τα μαθήματα καλούμαστε να αποδώσουμε σε σωστά και συγκροτημένα Νέα Ελληνικά τη σκέψη μας.

Η διδασκαλία και η πρακτική της Έκθεσης και Παραγωγής Λόγου γίνεται ακριβώς, όπως και στις άλλες Τάξεις. Από δύο διδάσκοντες και με γραφή εβδομαδιαίου κριτηρίου στον χώρο του Φροντιστηρίου. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και καλύτερη διαχείριση του χρόνου και ποιοτικότερη Γλωσσική Διδασκαλία. Ας μην ξεχνάμε ότι όπως προείπαμε στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών η ικανότητα να παράξουμε σωστό γραπτό λόγο είναι προαπαιτούμενο όχι μόνο για το μάθημα της Έκθεσης αλλά και για τα Αρχαία και την Ιστορία. Η συνεξέταση Γλώσσας και Λογοτεχνίας κάνει το μάθημα πιο απαιτητικό, ταυτόχρονα όμως και πολύ πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό.

 

Συνολικά προσφέρονται τα εξής μαθήματα:

 

Βασικά μαθήματα

 

Αρχαία Ελληνικά                     6 ώρες

Ιστορία Προσανατολισμού   4 ώρες

Κοινωνιολογία                        4 ώρες

Νεοελληνική Γλώσσα           5 ώρες

 

 


Μάκης Τσελέντης

Φιλόλογος και Ιστορικός Τέχνης. https://kirikion.blogspot.com/

Τηλ: 210 4941314

Δημητρακοπούλου 18, Κορυδαλλός