Εξειδικευμένα Τμήματα Β’ Ανθρωπιστικής

Εξειδικευμένα Τμήματα Β’ Ανθρωπιστικής δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές μας να προετοιμαστούν σωστά και έξυπνα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου. Η στόχευσή μας είναι αφενός οι μάθήτριες και οι μαθητές μας να καλύψουν τα όποια κενά (κατανόησης και μελέτης)  αισθάνονται ότι έχουν και αφετέρου να αποκτήσουν μια στέρεη γνωστική βάση για τη Γ’ Λυκείου.

 

Το νέο σύστημα εισαγωγής

Σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής στις Πανεπιστημιακές σχολές, οι μαθητές της κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται στα μαθήματα των Λατινικών, των Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας Κατεύθυνσης και της Νεοελληνικής Γλώσσας (Έκθεση). Η συνεξέταση της Γλώσσας με τη Λογοτεχνία αλλά και ο νέος τρόπος προσέγγισης του μαθήματος των Λατινικών κάνουν τα μαθήματα πιο απαιτητικά, ταυτόχρονα όμως και πολύ πιο ενδιαφέροντα.

 

Ο σχεδιασμός μας

Με βάση τον διπλό στόχο της κάλυψης των κενών και ταυτόχρονα της προετοιμασίας για τη Γ’ Λυκείου ο σχεδιασμός του προγράμματος σπουδών για τη Β’ Λυκείου στην Ανθρωπιστική Κατεύθυνση διαμορφώνεται ως εξής:

Αρχαία Ελληνικά – 6 ώρες

Μαντίθεος

1 ώρα

Περικλέους Επιτάφιος / Αντιγόνη

1 ώρα

Άγνωστο Κείμενο

2 ώρες

Προετοιμασία Γ’ Λυκείου (Γνωστό)

2 ώρες

 

Ο Μαντίθεος είναι δικανικό κείμενο του ρήτορα Λυσία. Διδάσκεται όλο το κείμενο και στόχος της  διδασκαλίας είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές  με τη μορφή των ρητορικών λόγων. Τη δομή τους, τα μορφικά χαρακτηριστικά αλλά και τη λειτουργία της ρητορικής στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Ως μαθήματα Γενικής Παιδείας διδάσκονται δύο αριστουργήματα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Ο Επιτάφιος του Περικλή και βέβαια η Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Με τη διδασκαλία του Επιταφίου επιδιώκεται η γνωριμία με την Πολιτική Φιλοσοφία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Το κείμενο πραγματεύεται πολλές έννοιες, τις οποίες θα συναντήσουμε στη Γ’ Λυκείου.

Με τη διδασκαλία της Αντιγόνης ερχόμαστε σε επαφή με τη σύνθετη μορφή τέχνης που είναι η αρχαία Ελληνική Τραγωδία. Και αυτό το κείμενο, πέραν της απαράμιλλης αισθητικής αξίας του θα μας φέρει σε επαφή με την έννοια του πολίτη και το ζήτημα των ορίων.

 

Το Άγνωστο Κείμενο

Στο Φιλολογικό η Β’ Λυκείου στην Ανθρωπιστική Κατεύθυνση είναι μια τάξη που φροντίζουμε να ξεκινήσουμε τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, από την αρχή. Είναι σημαντικό η μαθήτρια και ο μαθητής να νοιώσουν ότι αντιμετωπίζουν συστηματικά και επιτυχημένα τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα.

Να προσεγγίσουν σταδιακά το Άγνωστο Κείμενο, γνωρίζοντας ότι πλέον έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα όποια κενά έχουν από τις προηγούμενες τάξεις. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει και εξατομικευμένη βοήθεια στο κάθε παιδί, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών του.

 

Ο Φάκελος Υλικού ( Το Γνωστό της Γ’ Λυκείου)

Όσον αφορά την πολύ απαιτητική ανάλυση Φιλοσοφικών Κειμένων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη Γ’ Λυκείου, φροντίζουμε να παρουσιάσουμε στους μαθητές μας – μέσα από την κατανόηση και ανάλυση – τον τρόπο δουλειάς που απαιτείται για να έχουν το επιθυμητό  αποτέλεσμα. Ο νέος τρόπος εξέτασης δίνει έμφαση σε σύνθετες γνωστικές δεξιότητες, όπως είναι η συσχέτιση κειμένων από διαφορετικές εποχές με βάση κοινά εννοιολογικά στοιχεία.

Έκθεση – 4 ώρες
  • 2 ώρες διδασκαλίας (Ανάλυση θεμάτων, πρακτική στις ασκήσεις της θεωρίας και αναλυτική διόρθωση του κριτηρίου)
  • 2 ώρες γραπτό εβδομαδιαίο κριτήριο το οποίο γράφεται υποχρεωτικά στο χώρο του Φροντιστηρίου.

Πυλώνας της διδασκαλίας είναι η γραφή στον χώρο του Φροντιστηρίου κάθε εβδομάδα σε ξεχωριστή ημέρα ένα πλήρους κριτηρίου αξιολόγησης.

Είναι αυτονόητο ότι η βελτίωση στον Γραπτό Λόγο έρχεται γράφοντας. Αυτό είναι κάτι που το Φροντιστήριό μας, όντας εξειδικευμένο, και μπορεί και το παρέχει.

 

Λατινικά Γ’ Λυκείου –  3 ώρες

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της κατεύθυνσης των Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Β’ Λυκείου έρχονται σε επαφή με το μάθημα των Λατινικών. Ο νέος τρόπος εξέτασης που δίνει έμφαση τόσο στην ετυμολογία, όσο και στη συσχέτιση με τα Αρχαία Ελληνικά δίνει ένα νέο ενδιαφέρον στο μάθημα, καθώς βλέπουμε τον τρόπο που η Λατινική Γλώσσα επιδρά στο γλωσσικό παρόν μας. Τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά έχουν πολλές κοινές συντακτικές δομές. Εστιάζοντας και στα κοινά σημεία αλλά και στις διαφορές το ένα μάθημα βοηθά το άλλο στην αφομοίωση και την κατανόηση των φαινομένων.

Το Φιλολογικό ανταποκρινόμενο  στη νέα εξεταστέα ύλη, που είναι ιδιαίτερα απαιτητική προσθέτει και στη Β’ Ανθρωπιστική μια επιπλέον διδακτική ώρα, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

 

Ιστορία Γ’ Λυκείου – 1,5 ώρα

Η Ιστορία της Γ’ Λυκείου παρέχεται στο Φροντιστήριό μας από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στα παιδιά της Β’ Λυκείου. Στόχος μας είναι να έρθουν σε επαφή καταρχάς με το Ιστορικό Πλαίσιο και στη συνέχεια να καλύψουν ένα σημαντικό τμήμα της ύλης στο οποίο θα κληθούν να εξετασθούν στη Γ’ Λυκείου.

 

Μαθηματικά Γενικής Παιδείας

Για τις μαθήτριες και τους μαθητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τα μαθηματικά γενικής παιδείας (άλγεβρα) έχει ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Σπουδών επιπλέον ώρα στο συγκεκριμένο μάθημα.

 

Σύνολο ωρών:  15,5 ώρες

 

Τα διαδικτυακά τμήματα της Β’ Ανθρωπιστικής

Παράλληλα, για τα παιδιά που είναι πιο εύκολη η διαδικτυακή εκπαίδευση λόγω απόστασης λειτουργούν και διαδικτυακά ολιγομελή και ομοιογενή τμήματα τόσο στη Β’ Ανθρωπιστική, όσο και στις άλλες τάξεις του Λυκείου.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών της Β’ Ανθρωπιστικής.

Ενημερωθείτε επίσης και για τα Εξατομικευμένα Προγράμματα Σπουδών μας, όπως και για τα τμήματα της Α’ Λυκείου που αφορούν μαθητές που έχουν ήδη επιλέξει ότι θα ακολουθήσουν την Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών.

 

Εξειδικευμένα Τμήματα Β' Ανθρωπιστικής